sunnuntaina, kesäkuuta 13

Sisäfilé ja valkosipuliperunat

»»» English Blog
Mun valkosipulista irtosi enää yksi syötävä kynsi ja "perunatkin" oli tavallisen lantun sijaan tuoretta punasipulia ja kruunuvihannessekoitus pakasteesta, mutta tällä ohjeella mentiin.

Meillä syödään joskus harvoin luomua, mutta yleensä brasilialaista tai uruguaylaista sisäfileetä, joka on kilohinnaltaan edullisempaa kuin kotimainen ja joka ei aiheuta mulle vatsanväänteitä kuten kotimainen. Syytä noihin vatsaongelmiin ei ole saatu selville, mutta eläinten ruokinta on mun lähin veikkaus. Ja se toinen mahdollinen selitys on se, ettei kotimaiset elikot pääse ikinä liikkeelle sieltä parrestaan ja se jotenkin muuttaa lihan koostumusta. Tai sitten kyseessä on antibiootit.
Olen tehnyt aika monta sokkotestiä ja lopputulos on joka kerta sama: kipeää tekee.


Tässä kuitenkin tämä älyttömän simppeli mutta vallan herkullinen resepti:
 • kasviksia 
 • voita
 • mausteita: suolaa tai soijakastiketta, pippuria, yrttejä, valkosipulia
 • pari pihviä syöjää kohti
 • sormisuolaa, pippuria
 • kuohukermaa, päiväysvanha käy hyvin
 • nokare homejuustoa

 1. Pidä pihvejä muutama tunti huoneenlämmössä ennen paistamista.
 2. Hauduta maustetut lisäkekasvikset uunissa tai pannulla voissa. 
 3. Mausta pihvit sormisuolalla toiselta puolen. Ruskista voi pannulla ja aseta pihvit siihen suolapuoli alaspäin. Kun pinnalle ilmesyy kudosnestepisaroita, ripottele pinnalle suolaa ja käännä pihvit. Ne ovat valmiita (puolikypsiä) kun pinnalle nousee taas muutama pisara. Rouhi pihveille pippuria ja nostele (lämmitetyille) lautasille.
 4. Kaada pannulle kuohukermaa, lisää nokare homejuustoa ja anna kiehua voimakkaasti sekoittaen kunnes sakenee. Kaada kastike pihvien päälle. Tarjoile kasvisten ja hyvän punaviinin kanssa. Voisin suositella mm. chileläistä 35° South -luomuviiniä!

3 kommenttia:

 1. Mielenkiintonen havainto toi miten luomuliha ei aiheuta vatsanväänteitä toisin ku jonkun karsinaan teljetyn eläimen liha. Jos noi vatsakivut olis yleisiä, niin tää vois olla yks seikka, mikä aiheuttais kipinän pitää eläimiä oikeesti paremmin, kun pelkkä eläimen hyvinvointi ei näköjään riitä syyks :P

  VastaaPoista
 2. Mulla on kreisi vatsa: uusseelantilainen lammas vääntää, mutta espanjalaista karitsaa sen sijaan olen syönyt sujuvasti ja kreetalaista lammasta myös.
  Hirvi käy ja peura muttei saksanhirvi.
  Kotimaisesta bulkkilihasta tehtyä menee mikroskooppisia määriä läpi, esim. 2 siivua pekonia tai metwurstia. Kolmanteen ei parane koskea.

  Ja lihaliemet on kaikkein pahimpia vaikkei niissä ole edes lihaa.

  Jos joku haluaa ruveta tekeen lääketieteellistä tutkimusta siitä, mistä tämä vois johtua niin tulen ilomielin koekaniiniksi! Voiskohan se olla joku stressitekijä niillä eläimillä? Uruguayn pampalla kirmailevat härät ei kait silleen stressaile.

  VastaaPoista
 3. mulla on myös kreisi vatsa ja välillä vikkelällään,mutta syömistä se ei haittaa, sillä sen suurimpia herkkuja ovat:
  tirripaisti
  hirven turpa
  paistetut muikut
  coeur de filee provencale
  ja se pysyy kunnossa näin:
  ora et labora

  t:iisakki

  VastaaPoista

Kiitos ystävällisistä sanoistasi, idoistasi, mielipiteistäsi, ehdotuksistasi... tulen niistä tosi iloiseksi!
Thank you for your kind words, ideas, opinions, suggestions... they make me really happy!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...