lauantaina, joulukuuta 4

Toiveohje: Viidennen päivän hiivaleipä

Tiistaina laitetaan lasipurkkiin desi lämmintä vettä, desi jauhoja, noin viidesosa tuorehiivan palasesta (eli murunen) ja ruokalusikallinen hunajaa. Annetaan muhia keskiviikkoon lämpimässä paikassa kannen alla (jätetään pieni ilmarako kannen ja purkin väliin), lisätään desi jauhoja ja sekoitetaan hyvin.
Torstaina lisätään taas desi jauhoja ja tarvittaessa myös vähän vettä, perjantaina käydään kurkistamassa että juuri pulputtelee ja voi hyvin.

Lauantaina kaadetaan juuri taikinakulhoon, lisätään 7 desiä vettä, puolitoista litraa hiivaleipäjauhoja ja puolitoista ruokalusikallista suolaa. Annetaan koneen vaivata taikinaa kymmenkunta minuuttia, laitetaan liina päälle ja kulho lämpimään paikkaan ja annetaan kohota pari tuntia.

Leivotaan jauhoisin käsin muka kaksi leipää, mutta koska taikina on hyvin pehmeää, ne leviävät toisiinsa kiinni kuitenkin. Ei anneta sen häiritä, vaan kohotetaan noin kolme varttia. Varmaan leivät voisi paistaa myös savipadassa tai vuuassa, mutta paistoaikaa en osaa näin äkkiseltään siihen vaihtoehtoon heittää.

Asetetaan kohoamisen puolivälin kieppeillä uunin pohjalle vesikulho ja laitetaan uuni lämpenemään 225°C:een.
Viilletään leipien pintaan nätti ristikkokuvio, työnnetään ne uuniin ja paistetaan kypsiksi, noin parikymmentä minuuttia siis.

Seuraavaa kertaa varten voi muuten taikinasta ottaa ja pakastaa nyrkin kokoisen palasen valmiiksi juureksi, mutta mä ajattelin, että koska leivon näitä tulevaisuudessa ehkä kahdesti vuodessa niin ei maksa vaivaa. Yhtä hyvin voin aloittaa alusta joka kerta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos ystävällisistä sanoistasi, idoistasi, mielipiteistäsi, ehdotuksistasi... tulen niistä tosi iloiseksi!
Thank you for your kind words, ideas, opinions, suggestions... they make me really happy!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...